Stap 1: de dakscan

De dakscan laat zien hoeveel zonnepanelen ongeveer op uw dak passen en hoeveel stroom ze opleveren. Zonnepanelen verdienen zich meestal in 4 tot 8 jaar terug. Voer het adres en stroomverbruik van het bedrijfspand in.

Combineer uw zonnepanelen met een groen dak!

Zonnepanelen en een groen dak zijn een perfecte combinatie. Uw zonnepanelen leveren door het groen zelfs meer rendement op. Het dak moet wel stevig genoeg zijn. Meer hierover leest u op de pagina Een groen dak – is mijn dak geschikt?

Stap 2: de voorbereiding

Is er op het dak voldoende ruimte voor zonnepanelen? Dan is het tijd voor wat voorbereidend werk:

  • Controleer eerst de staat van het dak. Heeft het dak onderhoud nodig? Is het dak nog niet geïsoleerd? Doe dat dan eerst. Schakel een dakdekkersbedrijf in voor advies en de uitvoering. Een constructeur helpt u om de staat en sterkte van het dak te onderzoeken. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig, zoals versterking van het dak.

  • Ga bij de netbeheerder na of u de stroom die u opwekt met uw bestaande aansluiting kan terugleveren. Is uw aansluiting groter dan 3 x 80 ampère? Dan moet u een Algemene Transport Overeenkomst (ATO) afsluiten. Meer informatie staat op de website van netbeheerder Stedin.

  • Zonnepanelen verhogen de waarde van uw pand en hebben invloed op de brandveiligheid. Informeer daarom uw verzekeraar over uw plannen. Misschien hebben die gevolgen voor bijvoorbeeld de premie. De verzekeraar kan ook een keuring eisen bij de oplevering.

  • Zonnepanelen installeren kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Controleer dit in de online Zonnewijzer van de gemeente. Heeft u toch een vergunning nodig, bijvoorbeeld omdat uw pand een beschermde status heeft? Dan vraagt u die direct in de Zonnewijzer aan via het landelijke Omgevingsloket. Ook krijgt u advies en tips waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten.

     

    Gaat u ook een groen dak aanleggen? Houd u dan aan de bouwregels. Als bouwkundige aanpassingen nodig zijn, moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Ook heeft u een vergunning nodig als het pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak vanaf de straat te zien is.

     

    Heeft u vragen? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Stap 3: vraag offertes aan

Vraag bij twee of drie leveranciers een offerte aan. Zo krijgt u inzicht in de prijzen en kunt u goed vergelijken. Offertes kunnen sterk verschillen in bijvoorbeeld de uit te voeren werkzaamheden en de materiaalkeuze.

In de offerte staat in ieder geval een legplan. Dit laat zien hoeveel panelen er op het dak passen en waar ze komen te liggen. Op basis van het legplan maakt de leverancier een inschatting van de stroomopbrengst. Een onafhankelijke keuring van de installatie kan onderdeel zijn van het aanbod van de leverancier.

Stap 4: financiering en subsidie

De makkelijkste manier om zonnepanelen te financieren is spaargeld gebruiken of een hypotheek nemen op het eigen bedrijfspand of de eigen woning. Bespreek met uw financieel adviseur wat voor u het beste is.

Of sluit een lening af bij een bank of het Energiefonds Den Haag, dat gunstige voorwaarden hanteert.

Er zijn subsidies en aantrekkelijke leningen voor duurzame maatregelen zoals zonnepanelen en een groen dak. Bekijk voor een compleet overzicht de pagina Subsidies voor bedrijven.

Uw dak verhuren aan een energiecoöperatie

Elk leeg dak is een gemiste kans om iets te doen voor het klimaat. Gaat u liever niet zelf aan de slag, maar heeft u wel een groot dak dat geschikt is voor zonnepanelen? Overweeg dan eens om samen te werken met een energiecoöperatie bij u in de buurt.

Stap 5: controleer het installatiewerk

Zijn de zonnepanelen gelegd? Vraag dan om de garantiecertificaten en controleer het installatiewerk. U kunt hierbij gebruikmaken van het Opleverings- en controlerapport voor pv-installaties van branchevereniging Techniek Nederland. Verzekeraars vragen vaak ook om een ‘Scope 12-inspectie’. Daarbij wordt gecontroleerd of de installatie goed is uitgevoerd.

Stap 6: meld de zonnepanelen aan bij de netbeheerder

Meld de zonnepanelen aan bij uw netbeheerder. Dat kan op de website van Stedin of op de (algemene) website Energieleveren.nl. U kunt ook het installatiebedrijf vragen dit voor u te doen.

En nu... de opbrengst!

Zet de app van de omvormer op uw telefoon en bekijk hoeveel uw panelen opleveren. Voor een maximale opbrengst laat u de panelen regelmatig reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf.

Heeft u hulp nodig? Stuur dan een email naar: haagsedaken@denhaag.nl

Ook interessant