top of page

Salderingsregeling

Als kleinverbruiker (aansluitingen met een aansluitwaarde van 3*80A of kleiner) mag u gebruik maken van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat u de jaarlijkse opwek één op één mag worden afgetrokken van uw jaarlijkse verbruik. In de praktijk is het namelijk niet zo dat de opgewekte stroom van uw zonnepanelen allemaal direct op uw locatie wordt verbruikt. Een voorbeeld hiervan is een school die in de zomervakantie veel stroom opwekt, terwijl de school gesloten is. Dit terwijl er in de winter weinig opwek is en juist veel elektra verbruik.

Elektrakosten zijn opgedeeld in drie componenten: de kale stroomprijs, energiebelasting en opslag duurzame energie. De stroomprijs is wat u met uw energieleverancier heeft afgesproken in een contract, we gaan uit van €0,05/kWh. De energiebelasting en opslag duurzame energie zijn vaste kosten, afhankelijk van uw verbruik. In het voorbeeld van de school (verbruik 50.000 kWh) wordt in de zomer de stroom teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvangt de school alleen de kale energieprijs (€0,05/kWh). Wanneer de school in de winter elektra van het net afneemt betaalt zij hiervoor de kale energieprijs (€0,05) + energiebelasting (€0,0602) + opslag duurzame energie (€0,0355) = €0,1457/kWh. De salderingsregeling houdt in dat voor elke kWh dit aan het net is geleverd er 1 kWh die later weer van het net wordt afgehaald geen energiebelasting en opslag duurzame energie hoeft te worden betaald. In dit rekenvoorbeeld betekent dit een voordeel van €0,0957/kWh.

Salderingsgrens

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Dit hangt namelijk af van de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. U kunt nooit meer duurzame energie salderen dan de hoeveelheid die u hebt afgenomen van het energiebedrijf.

Stel: uw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. U gebruikt zelf 1000 kWh, 1000 kWh levert u terug aan het net. U krijgt nog 3500 kWh van je energiebedrijf geleverd, deze 3500 kWh vormt de salderingsgrens. Dit betekent dat u (in dit voorbeeld) voor 2500 kWh moet betalen.

Afbouw salderingsregeling

De huidige salderingsregeling loopt tot 2023. Na 2023 zal de regeling stapsgewijs afbouwen over een periode van 9 jaar. Dit heeft impact op uw businesscase. Wilt u precies weten hoeveel impact dit voor u heeft of bent u benieuwd wat de salderingsregeling voor u kan opleveren? Laat dan een quickscan of haalbaarheidsonderzoek uitvoeren voor uw locatie. Onze partners bereken aan de hand van uw verbruik en opwekpotentie exact uit hoe deze regeling voor u uitpakt.

 

 

Voor extra informatie kijkt u op:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/04/26/salderingsregeling-verlengd-tot-2023

bottom of page